Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Deputatul Maricela Cobuz susține înființarea Colegiului Dieticienilor din România

Deputatul Maricela Cobuz a susținut, marți, în plenul Camerei Deputaților, o declarație politică cu privire la „Importanța dieteticianului în sistemul de sănătate românesc”.

Parlamentarul sucevean a atras atenția asupra importanței  unei categorii profesionale de licențiați în nutriție și dietetică, „o verigă lipsă în sistemul de sănătate din România”.

Cobuz arată că datele statistice din România indică o stare alarmantă cu privire la tulburările nutriţionale. Potrivit acesteia, 21.3% din români sunt obezi şi 31.1% sunt supraponderali, iar obezitatea infantilă este în continuă creștere.

România are al doilea cel mai mare număr de pacienți diabetici din Europa, cu 1.5-2 milioane diabetici și aproximativ 3 milioane prediabetici.

În afară de efectele devastatoare asupra stării de sănătate, nutriția defectuoasă impune costuri bugetare foarte mari şi presiune asupra economiei pentru tratamentele acestor afecțiuni. Din această cauză se impune o definire clară a profesiei şi rolului dieteticianului în România. Legea 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, vine în sprijinul acestui proces de completare a spectrului serviciilor medicale de sănătate”, susține Cobuz.

Dieteticianul este persoana calificată în Nutriție şi Dietetică recunoscută de autoritățile naționale şi care aplică știința nutriției în alimentația şi educația grupurilor sau indivizilor atât în situații de boală cât şi în sănătate şi menținerea ei.

În țările UE există aproximativ 35.000 dieteticieni care prin exercitarea profesiei vizează direct optimizarea sănătății europenilor, în colaborare cu alți specialiști din domeniul sănătății și alte domenii asociate.

De aceea voi susţine iniţiativa legislativă cu privire la Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înființarea, organizarea şi funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România. Prelungirea acestui proces duce implicit la deprivarea pacienților de tratament competent şi corespunzător pentru cetățenii noștri, creșterea riscului de îmbolnăviri, reducerea calităţii vieții şi costuri mari din bugetul sănătăţii.”, a declarat Maricela Cobuz.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*