Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

21 de suceveni diagnosticați, anul trecut, cu HIV-SIDA. Cei mai mulți sunt bărbați și au luat boala prin sex

Un număr de 21 de suceveni au fost diagnosticați, anul trecut, cu HIV-SIDA, astfel că numărul total al persoanelor diagnosticate cu această boală a ajuns la 224.

Dintre acestea, însă, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, 18 au renunțat la tratament.

Cei mai mulți dintre diagnosticați sunt bărbați cu vârste între 16 și 45 de ani, din Fălticeni și Suceava și s-au ales cu această boală pe cale sexuală. De asemenea, șase persoane depistate tardiv cu HIV- SIDA au murit, anul trecut.

Reprezentanții DSP susțin că, anul, cheltuielile pentru tratamentul persoanelor bolnave se ridică la aproximativ 500.000 lei.

SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecții grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos central. Pentru a se reproduce, HIV trebuie să pătrundă într-o celulă a sistemului imunitar.

Virusul pătrunde în organism prin contact sexual, prin contaminare cu sânge infectat sau de la mamă infectată la făt, în timpul sarcinii, al nașterii și al alăptării. HIV poate fi prezent în lichidele biologice, ca sânge, spermă, secreții vaginale și laptele matern.

O persoană seropozitivă la HIV (al cărei sânge conține anticorpi specifici îndreptați împotriva virusului HIV, ceea ce dovedește infectarea sa cu acest virus) nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuși purtătoare de virus și deci susceptibilă să îl transmită.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. 21 de suceveni diagnosticați, anul trecut, cu HIV-SIDA. Cei mai mulți sunt bărbați și au luat boala prin sex | Moldova24

Lăsați un comentariu

*