Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Festivalul – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”

Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale organizează cea de-a XV-a ediție a Festivalului – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”.
Festivalul – concurs, care are ca obiective promovarea și valorificarea folclorului muzical, literar și coregrafic; cercetarea și conservarea creației populare; revitalizarea formelor de manifestare culturală colectivă tradițională; descoperirea și promovarea valorilor umane și a talentelor din județul Suceava; întărirea coeziunii sociale; asigurarea unui cadru adecvat pentru organizarea activităților culturale cu caracter folcloric, se desfășoară în două etape: Faza zonală şi Faza finală.

La Faza zonală, care aduce pe scenă formaţii din toate localitățile celor șase subzone ale judeţului, vor fi selectate formaţiile cu cel mai bun nivel de prezentare pentru Faza finală.
Faza finală va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, în perioada 28 – 30 iulie 2017, la Câmpulung Moldovenesc, unde vor participa câștigătorii locurilor I de la fazele zonale.

Concursul cuprinde cinci segmente: Copii (până la vârsta de 15 ani); Școli cu educație vocațională; Așezăminte culturale; Formații artistice ale minorităților; Formații consacrate.
Formațiile consacrate sunt: Grup vocal „Altița” Bilca, Grup vocal „Bucovina” Calafindești, Grup folcloric „Obcina Stânișoarei” Mălini, Formația de jocuri bărbătești „Trilișești” Iaslovăț, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” Rădăuți, Ansamblul folcloric „Arcanul” Fundu Moldovei, Grupul folcloric „Arcanul bătrânesc” Frătăuții Noi și Grupul folcloric „Arcanul” Pârteștii de Jos, formații cu valoare de patrimoniu cultural recunoscute la nivel național.

Festivalul – concurs se va desfăşura pe următoarele secţiuni: Ansamblu folcloric, compus din orchestră sau fanfară + jocuri populare + solişti instrumentişti şi vocali; Formaţie de obiceiuri – exclus obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou; Grup folcloric – taraf tradiţional sau grup instrumental (fluiere, viori) + jocuri populare + cântece de grup; Grup vocal – instrumental; Grup vocal; Formaţie de jocuri populare de bărbaţi; Formaţie de jocuri populare de perechi; Formaţie de jocuri populare pe generaţii.

Calendarul manifestărilor este următorul:
19 februarie 2017 – Faza zonală Dorna, la Căminul Cultural Coșna,
26 februarie 2017 – Faza zonală Câmpulung, la Căminul Cultural Pojorâta,
5 martie 2017 – Faza zonală Rădăuţi și minorități, la Căminul Cultural Straja, 12 martie 2017 – Faza zonală Fălticeni și Suceava, la Căminul Cultural Boroaia,
19 martie 2017 – Faza zonală Humor, la Căminul Cultural Cacica.

Pentru participarea la concurs se va completa Fișa de înscriere respectând data limită – o săptămână înaintea fiecărei faze zonale.
Fişa de înscriere se depune la sediul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, str. Universităţii nr.48, se trimite prin poştă sau tel./fax 0230.530.126.
Costurile ocazionate de deplasarea la fazele zonale vor fi suportate de către participanţi, iar cele de la faza finală de către organizatori.

Criteriile orientative de evaluare a concurenților au în vedere instrumentele specifice zonei folclorice pe care o reprezintă; repertoriul specific vetrei folclorice; corectitudinea şi acurateţea acordajului; respectarea acompaniamentului tradiţional; tempo – ul adecvat fiecărui gen şi tip de joc;
autenticitatea costumului; prezenţa scenică; calitatea interpretării; încadrarea în timpul prevăzut de regulament.

Nu se acceptă în concurs obiceiuri de peste an prezentate numai de copii și nu se admit instrumente muzicale nespecifice folclorului din zona noastră (saxofon, taragot, chitară, orgă etc.).
O formaţie poate participa doar la o singură secţiune și nu se admite substituirea muzicii prin suport digital (CD-uri).
Tuturor participanţilor li se vor acorda diplome care vor atesta capacitatea formaţiei folclorice de performer în activităţi culturale. Laureaţilor Fazei finale li se vor acorda premii în bani (pentru locurile I, II şi III) și Diplome de excelență pentru formațiile consacrate.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Festivalul – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc” | Moldova24

Lăsați un comentariu

*