Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

A fost semnat protocolul pentru o nouă ediție „Întâlniri bucovinene”. Când va avea loc la Câmpulung Moldovenesc

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost semnat la Centrul Cultural din Cernăuți protocolul de colaborare pentru o nouă edițile a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri bucovinene”. Reprezentanții statelor participante, prin semnarea acestui protocol, se obligă să coopereze în organizarea și desfășurarea celei de a XXVIII-a ediții a Festivalului. La Câmpulung Moldovenesc, festivalul va avea loc între 28 şi 30 iulie.

Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” nu reprezintă doar un eveniment cultural multietnic, unic în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale – gazde ale festivalului, în cele patru țări europene: Polonia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și România.

În acest an însă, Republica Moldova nu va mai participa cu formații folclorice la eveniment.Deocamdată nu a fost făcut cunoscut care sunt motivele pentru care moldovenii nu vor mai fi prezenți la eveniment. Partea română a fost reprezentată de vicepreședinte CJ, Gheorghe Niță, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură și managerul Centrului Cultural ,,Bucovina,, Suceava,Sorin Filip.

Pentru prima dată în cadrul acestei ediții, Polonia va deschide manifestarea, după care va avea loc în Ucraina,urmată de România. Urmează apoi în Ungaria și pe final partea polonă va închide în acest an festivalul. Inițiatorul și principalul organizator al festivalului, timp de 26 de ani, este Casa de Cultură din Piła – Polonia, implicit Zbigniew Kowalski, care este și directorul festivalului și care a fost la rândul său prezent la semnarea protocolului.

„Este o manifestare de amploare foarte mare, cu patru țări participante. E un eveniment care pune în valoare tradițiile bucovinene” a spus Niță.

Manifestarea urmăreşte păstrarea bogăției culturii populare bucovinene în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a ansamblurilor care prezintă cântecul, dansul, muzica, datinile și obiceiurile populare ale Bucovinei; conservarea și promovarea folclorului bucovinean în Bucovina și între emigranții bucovineni din Polonia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova, pentru care „Întâlnirile Bucovinene” creează posibilitatea contactului direct cu Bucovina, stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, colaborarea culturală regională și internațională; apropierea și cunoașterea popoarelor europene prin ansamblurile pe care le reprezintă; prezentarea valorilor bucovinene multietnice manifestate în înțelegere și respect, toleranță în conviețuire, bună vecinătate a diferitelor grupuri etnice și promovarea Bucovinei ca exemplu de înțelegere armonioasă și colaborare prin păstrarea propriei identități culturale și naționale.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*