Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Organizația De- Clic: Solicităm FSC retragerea definitivă a certificării către “Holzindustrie Schweighofer”. Vezi reacția companiei!

holzindustrieOrganizaţia non-guvernamentală „De-clic” solicită Forest Stewardship Council (FSC) retragerea definitivă a certificării companiei de prelucrare a lemnului „Holzindustrie Schweighofer”, pe fondul investigaţiilor autorităţilor şi ale jurnaliştilor conform cărora firma austrică ar cumpăra lemn de provenienţă ilegală, potrivit unui comunicat de presă.

like-facebookPotrivit „De-clic”,  „campania iniţiată pe de-clic.ro care este adresată instituţiei pe care o conduceţi. Petiţia face referire la decizia dumneavoastră de a plasa compania Holzindustrie Schweighofer într-o perioadă de probă de 3 luni şi vă solicită ca la finalul acestei perioade să vă dezasociaţi definitiv de compania mai sus numită”.

Petiţia a fost semnată de peste 15.000 de oameni în decurs de câteva zile şi poate fi consultată la adresa: http://facem.de-clic.ro/fsc_suspenda_certificarea.

„De-clic” arată că „Autorităţile române au găsit lemn ilegal în curtea «Holzindustrie Schweighofer». Investigaţiile jurnalistice au adus la lumină o reţea susţinută de «Holzindustrie Schweighofer» care cumpără cu bunăştiinţă lemn tăiat ilegal din păduri. Activiştii de mediu raportează constant transporturi ilegale care intră pe porţile fabricilor companiei mai sus numite şi inclusiv tăieri la ras în parcuri naţionale”.

Organizaţia se arată indignată de fpatul că FSC a oferit grupului austriac o perioadă de probă de 3 luni, în locul retragerii certificarea companiei „Schweighofer”.

„Aşadar, ne întrebăm, stimaţi membri ai boardului, ce rost mai are certificarea dvs.? Cu ce se diferenţiază în acest moment «Schweighofer» de o companie care nu ar îndeplini standardele FSC? Ce încredere poate să mai aibă cumpărătorul final în standardul dvs. în condiţiile în care FSC tolerează tăierea ultimelor păduri virgine ale Europei? Singurul mod în carea FSC îşi poate păstra credibilitatea este să retragă definitiv certificarea acordată companiei «Holzindustrie Schweighofer»”, susțin reprezentanții ONG-ului.

La rândul lor, reprezentanții companiei arată că Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România „în convingerea că sustenabilitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în toate acțiunile noastre. În această privință, responsabilitatea noastră de a ne îngriji de viitorul pădurilor depășește obligațiile legale. HS a inițiat deja mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activităților companiei. Acestea se bazează pe propunerile constructive primite de la toți factorii interesați, iar compania invită și comunitatea De-Clic să se angajeze la acest dialog constructiv. Cum De-Clic menționează decizia FSC® de a institui o perioadă de supraveghere pentru Holzindustrie Schweighofer, oferim câteva informații relevante: în justificarea deciziei de supraveghere, Comitetul Director al FSC® (BoD) spune că scopul Politicii de Asociere nu este de a institui pedepse (cum ar fi dezasocierea) ci de a obține progres durabil în sectorul silvic și al prelucrării lemnului. Acesta consideră că Holzindustrie Schweighofer se găsește într-o poziție bună pentru a introduce noi îmbunătățiri care să declanșeze schimbări pozitive în întregul sector. Din acest motiv au instituit o perioadă de probă pentru Grup, în loc să se disocieze de acesta”.

De asemenea, HZ afirmă că „propunerile critice, dar constructive ne pot ajuta în eforturile noastre spre mai bine. În prezent suntem angajați în consultări cu organizații de mediu și dorim să lărgim acest dialog, sa includem alte organizații, comunități și factori interesați. Orice recomandare constructivă este importantă și va fi ascultată. Această invitație la cooperare include si comunitatea De-Clic. În definitiv, avem un obiectiv comun – silvicultură sustenabilă și utilizare sustenabilă a lemnului în România”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*