Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Piața Centrală, aproape goală din cauza gerului năprasnic

piata-golita-de-ger-10Tarabele Pieţii Centrale din municipiul Suceava, cea mai mare din oraş, sunt pustii. Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile i-au fugărit pe toţi vânzătorii. Luni, când termometrele au arătat sub -12 grade Celsius, erau doar patru-cinci comercianți, iar cumpărătorii la fel de puțini. Comerciantii sunt nemultumiti de conditiile vitrege pe care trebuie sa le suporte. Acestia se asteptau macar la investitii minime care sa-i apere de frig si de curent.

Situația este de câteva zile. Sucevenii  care se aventurează să iasă din casă şi trec prin Piaţa  Centrală pleacă aşa cum au venit: cu sacoşele goale. Din cauza gerului năprasnic, nici comercianţii şi nici micii producători de legume şi fructe nu se încumetă să stea în picioare din zori şi până după-amiază în speranţa că vreo persoană va cumpăra de la ei. De fapt, în ultimele zile, nu şi-au făcut apariţia, în locurile amenajate special în aer liber, decât patru-cinci  comercianţi cărora le plac temperaturile extreme. Sâmbătă și duminică însă niciun comerciant.

piata-golita-de-ger-1Un strat gros de zăpadă s-a așternut nu numai pe alee, dar și pe legumele și fructele care erau pe tarabe. Comercianții și-au luat ceva măsuri de precauție și au acoperit marfa cu pături, preșuri, copertine și nailoane. Chiar și așa majoritatea produselor deja prinse de îngheț.

Chiar dacă luni, prin piață mai intra câte un cumpărător nimeni nu îndrăznea să întrebe singurii comercianţi prezenţi dacă ştiu când vor veni şi ceilalţi. Era prea ger! Legumele par înghetate, iar singurele fructe ce pot fi achizitionate sunt citricele si merele. Vânzatorii s-au înfofolit, dar abia rezistă temperaturii foarte scăzute. Unii recunosc faptul ca au ieși din casa de nevoie, împinși de datorii, alții spun că nu se așteptau la un asemenea frig.

„Eu am venit pe la ora 9,mă gândeam că o să fie ceva vânzare. E aşa de frig, încât nu ştiu cât mai rezist. După cum se poate vedea, piaţa e goală. Ceilalţi colegi nu au îndrăznit să vină în ultimele zile. Oricum, nu cred că stau până după-amiază pentru că prea puţini oameni mai trec prin piaţă şi nimeni nu caută să cumpere miere de albine tocmai acum, când afară e aşa de ger. Sper ca în următoarele zile să se mai încălzească puţin, să putem să ne vindem şi noi marfa”, ne-a spus unul dintre puţinii comercianţi prezenţi în piaţă.piata-golita-de-ger-8

Lucrez la seră și abia astăzi am venit. Nu am fost sâmbătă sau duminică că era pre ger. Piața, deși e acoperită, nu este încălzită. Dacă vara acoperișul acesta se topește de căldură, acum înghețăm de frig. Uitați-vă cum s-a depus zăpada sub acoperiș. Nimeni nu s-a gândit să acopere găurele de la acest plastic sau ce o fi. Era zăpadă de 30 de cm dimineață când am intrat în piață.Sunt udă la picioare și pe pantaloni.Am curățat cât de cât.Au venit oamenii de la Administrația Piețelor și au curățat cât de cât zăpada.Am vândut de 30 de lei și cam atât.Uitați că am acoperit marfa cu pături și cu ce am mai putut dar e ger cumplit”, ne-a spus o altă comerciantă.

O femeie din Milișăuți se afla la taraba de la care vindea varză.

„Luați varză murată că este mai bună pentru sarmale. De ce luați varză verde? E și așa amorțită, trebuie să dați câteva frunze jos”,  i-a spus femeia unui cumpărător.
like-facebook
Și dacă în week-end,Piața Centrală a fost pustie, luni, dis de dimineață, angajații Administrației Piețelor au trecut la treabă. S-a trecut la curățatul pieței atât în interior cât și în exterior. Comercianții puteau fi numărați pe degete așa că degajarea de zăpadă nu a fost îngreunată.

„De dimineață am început. A intrat zăpada și ne-am pus pe treabă. Am scos 4 remorci de zăpadă din spatele pieței unde sunt tarabe și din interior”, ne-a spus un muncitor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*