Sâmbătă 24 Februarie 2018, Actualizat acum 54 zile 12:00 am

 

VIDEO! Misiune foarte grea pentru pompieri, la -17 grade. Le-au înghețat supapele la aparatele de respirat cu aer comprimat

pompieri-frigMisiune extrem de grea pentru pompierii suceveni, la incendiul care a izbucnit, duminică, în zona clădirilor din Piața Centrală din municipiul Rădăuți. În ciuda temperaturilor extrem de scăzute, dar și a vântului tăios, aceștia și-au făcut treaba cu profesionalism pentru stingerea flăcărilor de la Rădăuți.

like-facebook La intervenție au participat militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi şi ai subunităţilor din Suceava, Siret şi Solca, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Volovăţ, Frătăuţii Noi şi Milişăuţi, care au intervenit cu 9 autospeciale cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea și lichidarea incendiului.

La faţa locului s-a deplasat şi Grupa Operativă a inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, iar şeful pompierilor militari, generalul de brigadă Ion Burlui, a preluat comanda intervenţiei. Zona limitrofă intervenţiei a fost monitorizată de către echipaje de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, care au efectuat misiuni de ordine publică, pentru evitarea unor accidente şi pentru buna desfăşurare a misiunii de stingere a incendiului.

„La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la acoperişul comun al mai multor clădiri, ce aparţin unor societăţi comerciale, dar şi unei persoane fizice. Din cauza vântului puternic şi a gerului (temperaturi scăzute de până la -17 grade Celsius), incendiul s-a dezvoltat cu rapiditate şi punea în pericol construcţiile învecinate, aflate la distanţe de până la un metru de focare. Intervenţia a fost una foarte grea pentru pompieri, atât din punct de vedere al aglomerării clădirilor şi al spaţiilor de acces limitate, dar şi al temperaturii scăzute care limita capacitatea hidranţilor de a livra suficientă apă. Din această cauză, au fost mobilizate la faţa locului autospeciale de la subunităţile din judeţ şi de de la serviciile voluntare din localităţile învecinate. Pentru a nu îngheţa, apa a fost refulată continuu pe furtunuri. De asemenea, la această temperatură, inclusiv aparatele de respirat cu aer comprimat ale salvatorilor nu au mai funcţionat la parametrii standard, îngheţând supapele”, susține purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt. adj. Alin Găleată.

Pentru depistarea tuturor focarelor, salvatorii au decopertat acoperişul, înlăturând învelitorile din tablă de pe suprafaţa incendiată, misiunea încheindu-se după aproximativ 8 ore de efort susţinut (la ora 21:40).

Din fericire, nici incendiul şi nici toate operaţiunile de îndepărtare a elementelor de construcţie afectate de foc, nu au provocat răniri sau accidentări, atât persoanelor din zonă, cât şi salvatorilor.

Au ars: un restaurant şi acoperişul halei de brânză pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi; fostul hotel al comunităţii evreieşti pe 300 de metri pătraţi; acoperişul halei de carne pe 30 de metri pătraţi; acoperişul pescăriei pe 100 de metri pătraţi; acoperişul unui post de transformare, cu grup electrogen, pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi; acoperişul comun al unei magazii şi al unei anexe, de la o proprietate particulară, pe 50 de metri pătraţi. Toate suprafeţele reprezintă cu aproximaţie amprenta la sol a spaţiilor respective. Au fost degradate elemente de construcţie şi bunuri din clădirile afectate de foc, dar şi din cele învecinate.

Cauza de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

loading...

Lăsați un comentariu

*