Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Avem cu ce ne mândri! O tânără din Suceava, „Studentul român al anului în străinătate”

Foto: Facebook

Foto: Facebook

O tânără din localitatea suceveană Dărmănești, pasionată de lingvistică, a obținut marele premiu al Competiției pentru Excelență Academică în Străinătate, concurs care a luat în calcul rezultatele din anul academic 2015-2016.

Cristina Bleorțu, „Studentul român al anului în străinătate”, a fost premiată, joi, 5 ianuarie, în cadrul unei gale festive care a avut loc la Palatul Parlamentului, la care au fost 42 de finaliști.

like-facebookMi-am dorit mult sa primesc un premiu si din partea tarii, unde m-am nascut, sa imi fie recunoscute meritele si acasa, desi nu sunt foarte buna in ceea ce fac, ci doar o persoana extraordinar de muncitoare, sa nu aud ca in strainatate nu se face scoala, cand sunt cea care cunoaste cel mai bine diferentele (nici nu va puteti imagina cat de mult a trebuit sa muncesc ca sa obtin aceleasi rezultate ca si in tara) sau sa demonstrez ca si lingvistica e importanta si ca am ales-o din placere, desi as fi putut studia orice as fi vrut (adoram matematica, chimia, istoria etc.), sa ii fac pe cei pe care ii cunosc sa vada ca nu e nevoie sa arati ce ai facut celorlalti, atat timp cat esti multumit cu ceea ce faci. De multe ori am auzit diferite persoane care imi spuneau cat de multe fac, desi nu fac nimic si care, din pacate, nu ar trebui sa ocupe un post la universitate, dar preferam sa ii privesc cu tristete, stiind mai bine decat oricine ce stiu ei si cum au ocupat un post (nepotismul si servilismul sunt doua arme importante la noi). Totusi am avut si norocul sa colaborez si cu oameni foarte pregatiti din Romania, pe care ii admir si carora le multumesc pentru aceasta sansa. La Gala m-am intalnit cu oameni entuziasmati precum Tianu Burduja, o persoana modesta, cu studii la Harvard si Stanford, care a lucrat la Banca Mondiala, iar acum lucreaza la Banca Nationala a Romaniei, Roxana Alina Bota, presedinta LSRS, Mihai Copaceanu, un psiholog cu pregatire la Londra etc. care cred intr-o alta Romanie, o Romanie pe care o putem schimba cei care am plecat la studii in strainatate. Pentru prima oara cred ca este posibil daca ne unim fortele. Iar acum ma simt cu atat mai motivata si sper sa pot ajuta la aceasta Romanie”, a spus Cristina.

Cristina are 31 de ani și și-a făcut studiile de doctorat în cadrul Departamentului de Lingvistică de la Catedra de Limbi Romanice a Universităţii din Zürich, Elveţia, şi în cadrul Departamentului de Lingvistică Spaniolă a Universităṭii din Oviedo, Spania, cu o bursă doctorală “Severo Ochoa“.

Ea a fost studentă la filologie la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava și are un master la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi unul la Universitatea din Oviedo.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*