Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

FOTO! Sucevenii au înfruntat gerul cumplit și au mers să ia aghiasmă de Bobotează, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou

aghiasma-boboteaza-suceava-13Pe un ger năprasnic, sute de suceveni au ținut să fie prezenți de Bobotează la slujba de sfințire a apei din curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din municipiul reședință de județ. Respectând tradiţia, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat şi în acest an slujba de Bobotează la mănăstire.

În ciuda temperaturilor care au ajuns la -12,-13 grade Celsius,credincioşii au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii şi a Sfinţirii celei mari a apei, atât în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan“, cât şi în alte locaşuri de cult din municipiu.

aghiasma-boboteaza-suceava-1Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, condus de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. Cântarea „Kirie Eleison“ a fost intonată de trei ori de toţi credincioşii participanţi la marea sărbătoare.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanţa sărbătorii împărăteşti a Botezului Domnului, cât şi despre implicaţiile pe care acest eveniment le are în viaţa noastră de zi cu zi.

Înghesuială la luat Agheasma Mare

Chiar dacă este Agheasmă Mare suficientă, parcă este deja o tradiție ca cei veniți la Mănăstirea „Sfântul Ioan Cel Nou ”să se înghesuie și să își rupă hainele numai să ajungă lângă cazane și să-și umple sticulețe cu apă sfințită. Jandarmii ca de obicei încearcă să păstreze rândul pentru ca nu cumva în îmbulzeala lor, cazanele ar putea chiar și răsturnate. Oamenii în uniformă trimiși să supravegheze buna desfășurare a slujbei de sfinnțire a apei încearcă să-i asigure pe oameni că este Agheasmă Mare din belșug, dar nici că sucevenii ar vrea să înțeleagă.aghiasma-boboteaza-suceava-2

La vârsta de 82 de ani, Aneta Popovici s-a numărat printre credncioșii veniți să ia Agheasma Mare.

„Am luat o sticlă și pentru fiică să duc și ei Agheasmă Mare. Soțul mi-a spus <nu te duce la biserică că nu ai să reziști din cauza gerului>, dar i-am zis că trebuie să iau câteva zile această agheasmă.Deși,fiica mea este preotească,nu am vrut să mă las în nădejdea ei. Nu am mai prins slujba pentru că m-am pornit mai târziu de acasă”, ne-a spus bătrâna.

aghiasma-boboteaza-suceava-3Un fălticenean a venit special la mănăstire să asiste la slujba și să ia apă sfințită.

„De câțiva ani vin aici. E bine de luat Agheasma Mare. Ajută pentru sănătate, noroc în viață, de pus la animale în grajd, la case pentru spor”, ne-a spus credinciosul.

Un sucevean care lucrează în străinătate a fost și el prezent la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a apei. A luat Agheasmă mare într-o cană de sticlă care a fost ornată cu busuioc și un fir roșu.

„Apa sfințită este bună pentru orișice. Am venit special desărbători acasă și nu puteam lipsi de la la această slujbă specială. Le sugerez oamenilor să vină la biserică să se roage și să-i ajute bunul Dumnezeu”, a spus suceveanul.aghiasma-boboteaza-suceava-4

Și primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a aflat printre credincioșii care au venit de Bobotează la biserică. Edilul după ce a stat la sfânta liturghie și la slujba de sfințire a apei, s-a închinat în biserică și apoi, a plecat acasă cu două sticluțte pline cu Agheasma Mare.

like-facebookȘi jandarmii care au făcut cu greu față presiunii credincioșilor au respirat ușor după ce înghesuiala s-a terminat.Ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne“ a răsunat astăzi, din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, credincioşii luând cu bucurie la casele lor Agheasma Mare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*