Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

DSV Suceava a început controalele privind sacrificarea porcilor pentru sărbători

porciComercializarea și consumul unor mari cantități de produse origine animala în perioada sărbătorilor de iarnă necesită intensificarea acțiunilor de supraveghere și control, pentru verificarea respectării condițiilor sanitar veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
like-facebook
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au început verificarea, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSV Suceava, Vasile Semeniuc, controalele oficiale vor urmări, în principal, aspecte legate de condițiile sanitar veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală (condițiile de depozitare; proveniență alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate și expuse la vânzare, prezenta vitrinelor frigorifice care să mențină temperaturi corespunzătoare și care să evite contaminarea produselor), condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală, interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar și modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii
În cazul în care în urma controalelor oficiale sunt identificate neconformități, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu legislația în vigoare (retragere/confiscare produselor alimentare, sancționare contravențională, suspendarea sau interzicerea activității unităților etc).

Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.
De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizand acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

De asemenea, fata de verificările dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atenție deosebită se acorda în aceasta perioada asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care D.S.V.S.A. Suceava a dispus următoarele măsuri:
-Instruirea în cadrul LSVSA judetean a personalului sanitar veterinar de pe raza judetului Suceava care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislatiei in vigoare;
-Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Suceava în vederea asigurarii efectuării în bune condiții a examenului trichineloscopic;
-Asigurarea unui program de permanentă, în perioada 05.12.2016-08.01.2016 la sediul D.S.V.S.A. Suceava și în cadrul L.S.V.S.A. Suceava în vederea confirmarii probelor pozitive la Trichinella spp.
În acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare și evitarea posibilei infestari cu Trichinella spp. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava recomandă tuturor cetățenilor :
-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gospodăriile populației, precum și a cumpărării de carne și produse de origine animală obținute numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar
-Consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză
-Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.
-Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.
-La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.
Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.
-Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
-Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*