Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Traian Băsescu a atras atenția, la Suceava, asupra evoluției negative a natalității

lansare-candidati-pmp-1Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, la lansarea candidaților PMP de la Suceava, că una din prioritățile oamenilor politici ar trebui să fie problema natalității. Fostul șef al statului a subliniat că „trebuie privit la motoarele și evoluția acestui popor și cea mai mare îngrijorare pe care trebuie să o aibă oamenii politici și să exprime această îngrijorare public este problema natalității”.
Băsescu a amintit că în momentul de față, cu evoluția negativă a natalității, în 2050 România va avea doar 16,5 milioane de cetățeni.

like-facebookAsta arată că suntem o țară care nu are potențial de creştere. Numai are cu cine şi vom fi în faţa a două alternative: să rămânem plafonaţi din punct de vedere al creşterii economice sau să importăm asiatici, musulmani de prin Orientul Mijlocul sau de pe unde vom apuca. Noi am văzut experienţa statelor care au făcut acest lucru. Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia sunt ţări în care este afectată însăşi fibra creştină a popoarelor. Ori pentru noi devine extrem de important să găsim soluţii ca familiile să aibă copii.Este bine ce s-a făcut. S-a revenit la cel 85 la sută din ultimul salariu de creștere a copilului de doi ani ”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a precizat însă că aceasta nu este suficient „atâta timp cât nu avem creșe, atâta timp cât nu avem grădinițe”.

„Mamele nu-și pot lăsa copii în nesiguranță și să meargă la serviciu. Ceea ce face greu procesul de revenire și reintegrare în câmpul muncii a mamelor când pruncul a împlinit doi ani. De aceea un program naţional de construcţie de creşe şi grădiniţe este în opinia mea un program care poate da încredere mamelor să aibă copii pentru că au unde-i lăsa în siguranţă”, a mai spus fostul preşedinte.

Băsescu a mai declarat că în momentul de față în România este un loc în creșă la 430 de copii, susținând că programul de construcție de dezvoltare a creșelor și grădinițelor trebuie să devină un program prioritar pentru a da șanse pentru ca România să-și inverseze curba natalităţii şi să treacă pe un spor pozitiv de natalitate.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*