Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Șase tineri care au tâlhărit femei pe stradă, cercetați de polițiști

prevenire-talharii-2Poliţiştii judiciarişti au intensificat activităţile de cercetare penală în cauzele de tâlhărie prin smulgere cu autori necunoscuţi, reuşind să probeze activitatea infracţională a doi tineri de 15 ani din comuna Şcheia, care în data de 14.09.2016 au tâlhărit o femeie din municipiul Suceava. Faţă de aceştia se va dispune efectuarea în continuare a cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunii de „tâlhărie”, urmând ca aceştia să fie expertizaţi din punct de vedere neuropsihiatric în funcţie de care cauza va fi soluţionată procedural.
like-facebook
De asemenea au fost identificaţi alţi 4 tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, toţi din comuna Şcheia, bănuiţi de comiterea a două tâlhării prin smulgere de obiecte săvârşite în datele de 23 şi 24 .09.2016, în dauna unor persoane vârstnice din mun. Suceava.

Pentru prevenirea tâlhăriilor prin smulgere, poliţiştii de prevenire au demarat campania ,,Alege să nu fii o victimă”. S-au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, în special de sex feminin, identificate în parcuri şi în zone pietonale şi au fost promovate recomandări preventive, fiind distribuite la nivelul întregului judeţ peste 800 de materiale de informare.

De asemenea, la peste 50 de unităţi de alimentaţie publică, baruri şi alte locaţii care comercializează băuturi alcoolice au fost lipite afişe de campanie, fiind cunoscut faptul că alcoolul este de multe ori un factor care generează atât risc infracţional cât şi victimal.
Activităţi preventive au fost desfăşurate şi în peste 80 de unităţi de învăţământ, copiii fiind învăţaţi cum să nu afişeze ostentativ bijuterii sau electronice de valoare, pentru a reduce astfel riscul victimal prezentat de infracţiunile de tâlhărie prin smulgere.

Pentru a nu deveni victima a unei talharii:
–         evitati deplasarile pe trasee aflate in zone mai putin circulate: campuri, parcuri, santiere;
–         daca din diverse motive trebuie sa circulati dupa lasarea intunericului, ocoliti locurile neiluminate ori in care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice (restaurante, discoteci);
–         cand observati ca sunteti urmariti de un individ sau de mai multi deplsati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitati ajutorul primului politist intalnit in calea dumneavoastra;
–         nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari);
–         in ziua in care va primiti salariul trceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara;
–         nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
–         nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavostra sau acasa;
In spatiile comune ale imobilelor:
–         nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele evocate;
–         la intrarea intr-un imobiul fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni; Nu stati cu spatele spre acele locuri.
–         folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunocute; Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.
–         cand liftul nu functioneaza, fiti atenti la cei care urca sau coboara de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2.
–         luminile de la intrarea in bloc si din fata liftului trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului;
–         inchideti usa imobilului dupa ora 22 sau protejati imobilul cu un interfon;


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*