Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Târgul Olarilor „Ochi de Păun”, la Rădăuți. Puya și Alessia vor urca pe scenă

targul olarilor ochi de paun radauti (27)Peste 100 de meșteri din renumite centre de olărit din țară și din străinătate s-au reunit în cadrul celui mai vechi eveniment al municipiului Rădăuți- Târgul Olarilor „Ochiul de Păun”, aflat la a XXXIV a ediție. Manifestarea a debutat vineri, cu deshiderea oficială de la care nu au lipsit autoritățile locale dar și parlamentarii social democrați suceveni; deputatul Ioan Stan și senatorul Neculai Bereanu.

Atât rădăuțenii, cât și turiștii care au trecut prin centrul municipiului pot admira de vineri și până duminică 28 august, inclusiv diverse obiecte, de la ulcele și oale până la vase decorative, farfurii și căni. Nici anul acesta nu lipsesc atelierele de demonstrații practice ale olarilor, astfel încât vizitatorii să urmărească cum se transformă o bucată de lut într-un obiect.Nu lipsesc încondeietorii de ouă dar și pictorii de icoane, sculptori în lemn și meșteri reumiți pentru costumele populare.

targul olarilor ochi de paun radauti (28)Pentru vizitatori, târgul reprezintă o oportunitate de a se familiariza cu olăritul tradiţional şi ceramica modernă, iar pentru olari este un prilej de a discuta problemele acestui meşteşug tradiţional împreună cu alţi colegi de breaslă.

„Minunăţiile artei olăritului tradiţional pun stăpânire pe orașul Rădăuți la fiecare început de toamnă. Târgul Olarilor, cel mai vechi eveniment cultural aduce în oraș peste 100 meşteri renumiți din Horezu, Corund, Oboga, Glogova, Marginea, Obârşa, Rădăuţi,Dorohoi,Botoșani, Baia Mare, Dej, Deva, Liliceni, Santana de Mureș, Carta, Bistrița, Galați, dar i din Republica Moldova și Ucraina”,  a spus primarul Nistor Tătar.

like-facebookDeputatul PSD, Ioan Stan, a vizitat standurile meșterilor populari și a cumpărat câteva obiecte de lut.targul olarilor ochi de paun radauti (8)

„Îmi place să am în casă asemenea obiecte care ascunt o muncă imensă. Nici nu este plătită migala meșterilor la cât costă un asemenea produs”,  a spus parlamentarul sucevean.

Manifestarea este organizată de Primăria Rădăuţi, Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ”, Casa municipală de Cultură, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” Suceava.  Tot în cadrul acestui târg, seara au loc spectacole, pe scena din parcarea centrală a Rădăuţiului. Duminică, ultima zi a evenimentului devenit deja tradiție, vor concerta Alessia, Maxim şi Puya.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*