Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Mai multe primării din Suceava au ajuns bătaia de joc a unei firme. Riscă imputarea a peste 50.000 euro

Bani in euroUn număr de 30 primării din județul Suceava sunt amenințate cu imputarea unor sume uriașe  pentru că nu s-ar fi implicat în implementarea sistemului informatic.  15 primării au contracte cu Siveco, iar 15 primării cu o firmă care a subcontractat de la Siveco. Este voba de SC Expert One Research SRL București. 15 dintre primării sunt amenințate cu imputarea a  50.000 de euro deși Siveco și-a bătut efectiv joc de implementarea sistemului informatic.

like-facebookLa Consiliul Județean Suceava a avut loc, zilele trecute, o întâlnire între conducerea administrației județene, reprezentanții Siveco România București, firma care implementează sistemul informatic integrat, precum și membrii echipei proiectului și primarii UAT-urilor partenere în proiect.

 

Astfel, de întâlniri de analizare a stadiului acestuia a avut loc și sub conducere veche a CJ când președinte era Cătălin Nechifor. În tot acest timp, pe la primării a trecut răzleț câte un reprezentant SIVECO, să se ocupe de implementarea proiectului, dar acest lucru nu a fost făcut pentru că sistemul informatic nu a fost folosit niciodată. Tot la primării au ajuns câte un calculator, o imprimantă sau un laptop la capitolul achiziții.

Proiectul s-ar fi aflat în etapa de proiectare și implementare a Sistemului Informatic Integrat. Contractul de finanțare a fost semnat încă de la începutul anului trecut, are o perioadă de implementare de 18 luni şi o valoare totală de 6,62 de milioane de lei,6,49 milioane de lei fiind finanțare nerambursabilă.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Între UAT –urile unde ar fi trebui să fie implementat de Consiliul Județean Suceava se află Siret, Arbore, Bogdănești, Gălănești, Voitinel, Siret, Bălcăuți, Calafindești, Zamostea, Milișăuți, Iaslovăț, Todirești, Bălăceana, Siminicea, Cornu Luncii, Fântâna Mare, și Boroaia.

Obiectivul proiectului îl reprezinta creșterea performanței actului administrativ prin eficientizarea activităților interne şi calității serviciilor publice on-line aduse cetățeanului. Nechifor a anunţat că obiectivul va fi materializat cu ajutorul unui sistem informatic integrat implementat la nivelul instituțiilor publice partenere din judeţ, acesta din urmă gestionând Registrul agricol în format electronic și realizând un management intern performant. Numai că programul informatic care ar trebui să fie compatibil nu funcționează, iar la primării prin acest proiect a ajuns un calculator, mai mult în bătaie de joc pentru că pentru suma de 50.000 de euro este enormă.

Primarii UAT-urilor revoltați că SIVECO și-a bătut joc

Primarul comunei Simnicea, Sergiu Pașniciuc, ne-a declarat că acest program nu a fost accesibil niciodată. Mai mult, nu există un contract între SIVECO și UAT Siminicea.

„Am primit încă de anul trecut două calculoatoare, o imprimantă care nu a funcționat niciodată, o tabletă și un cititor de date. Deși s-a spus că acest proiect va fi doar pentru Registrul Agricol, ulterior am aflat că este  pentru contabilitate, resurse umane și impozite și taxe. Numai că dacă încercai să accesezi se bloca și nu puteai lucra, bloca și celelalte programe. Programul este total nefuncțional. Mai mult, nici angajații care aveau să lucreze nu au fost specializați”,  a spus primarul din Siminicea.

Primarul comunei Todirești, Vasile Avram, are aceleași problemă.

Am primit un calculator și cam atât. Programul informatic nu a funcționat niciodată. Acum vor să ne impute 50.000 de euro. Pentru ce?”, se întreabă edilul din Todirești.

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, a spus că „lucrurile sunt extreme de complicate. Siveco nu are oameni suficienți de pregătiți care să facă acest program aplicabil, iar volumul este imens de lucru. Trebuie introduse, în baza de date, date de 14-15 ani, ori nu o poate face o persoană de la primărie care trebuie să își facă și treaba pe care déjà o are. Nu se poate aplica acest program. Pentru introducerea datelor trebuie cel puțin un an”.

Directorul Siveco, Irina Socol, arestată și condamnată la doi ani și șase luni de închisoare

Din cei doi ani și șase luni se vor scădea cele două luni în care Irina Socol a stat în arest preventiv (9 septembrie 2014 — 3 noiembrie 2014) și perioada de arest la domiciliu. Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014 de către procurorii Parchetului Curții de Apel București, cu acuzația că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat Siveco România, firma pe care a înființat-o.

Anchetatorii au stabilit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Procurorii au arătat că, „practic, este fictiv tot lanţul de achiziţii din spatele societăţilor care au facturat către Siveco România”, pentru că, „din moment ce societăţile prestatoare nu au avut angajaţi, inculpaţii nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii, iar alţi prestatori reali de servicii nu au fost identificaţi, este evident că toate serviciile facturate, inclusiv serviciile facturate către Siveco, sunt fictive”.

Anchetatorii au precizat că la locuinţele inculpaţilor şi la sediile societăţilor prestatoare, cu ocazia percheziţiilor, nu au fost identificate calculatoare care să conţină programele informatice create şi testate pentru Siveco România.Și fostul director IT din Ministerul Justiției (MJ), Ion Krech a fost arestat preventiv în luna iunie a acestui an, pentru fapte de corupție, a primit mită 239.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini o firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect derulat de MJ, se arată în motivarea deciziei instanței, surse apropiate dosarului susținând că mita a fost dată de Irina Socol, fondatoarea Siveco. Sivco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*