Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Primărie din Suceava obligată să înapoieze statului peste două milioane de lei. Ce nereguli au fost găsite

baniO comună din județul Suceava trebuie să înapoieze statului peste două milioane de lei. Este vorba despre localitatea Horodnic de Sus, care  are de restituit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice suma de 2.024.000 lei, acordată de la bugetul de stat, prin bugetul instituției, în vederea realizării obiectivului de investiție „ Execuție stație de epurare și rețele de canalizare”, în comună prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

like-facebookPotrivit unei notificări trimisă UAT Horodnic de Sus semnată de viceprim-ministru Vasile Dâncu, suma a fost utilizată cu nerespectarea prevederilor OUG34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii cu modificările și completările ulterior, respectiv OUG 34/2006 pe următoarele considerente: în anul 2013, obiectivul de investiții „Execuție stație de epurare și rețele de canalizare” a fost inclus în finanțare în anul 2013 cu suma de 350.000 lei fiind încheiat contractul de finanțare înregistrat MDRAP și la UAT Horodnic de Sus.

Prin mai multe adrese, Consiliul Județean, însoțit de documente justificative, pentru UAT Horodnic de Sus, a solicitat pe rând plata sumei de 82.140.00 lei; 20.000 lei, 205.180 lei și 42.680 lei. Sumele solicitate în 2013 la plată, în cuantum de 307.320 lei au fost integral decontate de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar suma de 42.680 lei –diferența până la concurența sumei alocate, a fost solicitată și decontată la plată în anul 2014, pentru lucrări efectuate în anul 2013, ministerul decontând astfel pentru anul 2014, întreaga sumă alocată respectiv 350.000lei.

În anul 2014, obiectivul de investiții a fost inclus din nou în finanțare cu suma de 1.474.000 lei. Din nou, Consiliul Județean pe baza unor documente justificative a solicitat plata sumei de 38.640,55 lei, 235.359,45 lei, 200.000 lei; 414.328,59 lei și 540.000 lei. Sumele solicitate în plată potrivit ministerului au fost de 1.428.328,59 lei, pentru UAT Horodnic de Sus, sume ce au fost decontate integral.

În anul 2015, UAT Horodnic de Sus a fost inclusă din nou în finanțare pentru același obiectiv cu suma de 3.906.342,00 lei. Prin adrese ale Consiliul Județean Suceava, însoțite de documente justificative, UAT Horodnic de Sus a solicitat plata sumei de 245.641,41 lei , sumă ce a fost solicitată la plată și care a fost decontată integral.

Pentru realizarea obiectivului de investiții -Execuție stație de epurare și rețele de canalizare-, suma în cuantum de 2.024.000 lei a fost utilizată de către beneficiar cu nerespectarea prevederilor OUG nr 34/2006. În conformitate cu prevederile art 11 din OUG nr 28/2013,pentru aprobarea PNDL, cu modificările și completările ulterioare. Beneficiarii răspund de organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri/servicii/lucrări,în conformitate cu prevederile legale și cu obligațiile din contrcate precum și de modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat prin program potrivit destinației pentru care au fost alocate”, se arată în document.

Totodată, ministerul mai precizează că beneficiarii aveau obligația să transmită la Ministerul Dezvoltării Regionale toate documentele necesare monitorizării și finanțării prin program a obiectivelor de investiții și sunt responsabili pentru realitatea, exactitatea și legalitatea datelor prezentate.

Care sunt documentele cu care își spală mâinile UAT Horodnic de Sus

Ministerul arată că la nivel central a ajuns contractul de lucrări încheiat între UAT Horodnic de Sus în calitate de beneficiar și achizitor și SC Global Invest SRL în calitate de executant prin care executantul se obligă să execute și să finalizeze investiția precum și contractul de cesiune încheiat între SC Global Invest SRL, în calitate de cedent și SC Antramicons SRL, în caliatate de concesionar. Prin contractul de cesiune, cedentul cedă execuția lucrării precum și toate drepturile și obligațiile ce rezidă din executarea contractului.

Potrivit documentului semnat de viceprim-ministru Vasile Dîncu, beneficiarii răspund de organizarea și derularea procedurilor de atribuire a contractelor de bunuri/servicii/lucrări în conformitate cu prevederile legale și obligațiile din contractele prevăzute precum și de modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat prin program potrivit destinației pentru care au fost alocate.Mai mult, persoanele care gestionează fonduri publice sau patrimonial public au obligația să realizeze o bună gestiue financiară prin asigurarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienției în utilizaea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public.

MDRAP solicită restituirea sumei de 2.024.000 lei, acordată prin transferuri successive de la bugetul de stat, prin bugetul instituției, în vederea realizării acestui obiectiv. Suma se va restitui în termen de 30 de zile calendaristice. În cazul în care beneficiarii nu restituie sumele decontate necuvenit în termenul stabilit, ministerul „solicită în scris Ministerului Finanțelor Publice sistarea alimentării atât a cotelor defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii. Alocarea și utilizarea cotelor defalcate din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale care au fost sistate în condițiile altor acte normative se mențin”.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*