Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

12 grupuri folclorice la „Ograda cu dor”, de la Moara

festival moara (14)Căminul Cultural din comuna suceveană Moara a fost, duminică, gazda celei de a VIII a ediții a Festivalului concurs interjudețean „Ograda cu dor”.

Au participat un număr de 12 grupuri folclorice din județ între care cele din Moara, Iaslovăț, Arbore, Berchișești, Fundu Moldovei, Calafindești, Mălini, Pârteștii de Jos, Straja și Stroiești. Inițiatorul acestui festival a fost primarul comunei, Constantin Prodaniuc, care alături de profesorul Costan Irimia au ținut să dea o cât mai mare valoare tradițiilor locale, dar și promovării lor.

festival moara (1)Festivalul aduce de vreo câțiva ani, în atenția specialiștilor și nu numai, o entitate folclorică denumită grup folcloric, entitate care se vrea foarte aproape de ceea ce se întâmpla odinioară, în vatra satului, în zi de sărbătoare (unde taraful cânta pe prispă, unde se juca și se cînta doar în grup), grup care să vină în sprijinul valorilor tradiționale, valori ce se află într-o continuă degradare.

Deshiderea oficială a festivalului a fost făcută de primarul comunei, Constantin Prodaniuc, care a ținut să mulțumească tuturor participanților pentru că susțin păstrarea și promovarea tradițiilor. Centrul Cultural Bucovina a fost reprezentat de directorului Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, Ioan Băițan. Nu a lipsit nici interpretul de muzică populară Călin Brăteanu.festival moara (2)

like-facebookCeea ce vreau să amintesc este că nu vrem să dăm o coloratură politică acestui festival și vă rog să nu se facă campanie electorală. Nu vreau decât să vă simțiți bine, să fim mândri de acești copii minunați care sunt urmașii noștri, iar dvr. ca părinți îi așteptați să evolueze pe scenă. Domnul Costan Irimia spunea că nu o să avem microfoane pentru că acesta este un festival de folclor autentic și folclor de amatori în care noi încercăm să ne respectăm tradițiile și aceste tradiții sunt și vor rămâne indiferent de culoarea politică.Ele sunt ale noastre ale tuturor”,  a spus Prodaniuc care a precizat că atunci când a fost făcut Căminul Cultural i se părea că este foarte mare dar că odată cu trecerea anilor și mai ales cu amploarea manifestărilor devine din ce în ce mai mic.

festival moara (4)Concursul dorește să readucă în viața spirituală a satului imaginea GIOCULUI din bătrâni la zi de sărbătoare, să promoveze instrumentele muzicale tradiționale: cobza, scripca, fluierașul fără dop, fluierul de stână, buciumul. De asemenea festivalul urmărește să revigoreze taraful tradițional, jocurile tradiționale, cântecul de grup, muzica tradițională cu melosul ei specific, straiele de sărbătoare, să păstreze graiul locului, atât în textele cântecelor cât și în strigăturile zise de bărbați la joc.

„Formațiiunile de taraf și grupurile folclorice care reprezintă satul nostru sunt puse în valoare”,  a spus Călin Brăteanu. La rândul său, Ion Băițan a amintit că a participat la acest festival chiar de la prima ediție.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Comunei Moara şi Căminul Cultural Moara.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*