Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

APIA a început plăţile către agricultorii care încă nu şi-au primit subvenţiile pe anul 2015

fermier (2)Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava a anunțat că încep plăţile către agricultorii care încă nu şi-au primit subvenţiile pe anul 2015. Directorul executiv al Centrului Judeţean Suceava, Iacob Vasile Caciur, a anunțat că primele plăţi sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal. Plăţile se vor face progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate şi validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

like-facebookRespectând calendarul stabilit şi obiectivele asumate, pe 7 aprilie a început autorizarea, iar 8 aprilie a demarat efectuarea plăţilor finale aferente cererilor unice de plată din campania pe 2015”, a spus Iacob.

Dat fiind faptul că pentru respectivele proceduri, cât şi cele care ţin de băncile la care agricultorii au deschise conturile mai este nevoie de timp, sprijinul financiar va putea ridicat, cel mai probabil, abia de luni, 11 aprilie.

Reamintim că banii cuveniţi nu au ajuns în integralitate la toţi fermierii, un avans reprezentând echivalentul a 53 de euro pe hectar fiind încasat doar de 30.531 de agricultori îndreptăţiţi din totalul de 52.574. Unele plăţi s-au făcut înaintea Sărbătorilor de iarnă, valoarea totală a sprijinului pe suprafaţă (SAPS) fiind de 77.42 de euro pe hectar. Astfel, sătenii au intrat în posesia avansului urmând a primi doar diferenţa, în echivalentul a 24,42 de euro pe hectar.

„În momentul începerii, vor intra în plată toţi fermierii de pe liste, indiferent dacă au primit sau nu avansul”, a evidenţiat Iacob Vasile Caciur. Plăţile se fac lacursul de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană, pe data de 30 septembrie 2015. Autorizate au fost, totodată, plata redistributivă; plata pentru tinerii fermieri; plata pentru micii fermieri care au până la 7 hectare, cât şi ajutoarele naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*