Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Directorul APIA Suceava anunță fermierii că își vor primi banii după 8 aprilie

fermier (2)Agricultorii care îşi pun speranţele în sprijinul financiar european pe suprafaţă, pentru a se folosi de acesta în campania de primăvară, mai au încă de aşteptat. Banii cuveniţi nu au ajuns în integralitatea sa la toţi fermierii, un avans reprezentând echivalentul a 53 de euro pe hectar fiind încasat doar de 30.531 de agricultori îndreptăţiţi din totalul de 52.574.

Vasile Iacob Caciur, director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, susține că sumele cu pricina ar putea fi virate în conturile oamenilor înspre sfârşitul primei decade a lunii viitoare.
like-facebook„În momentul în care ni se vor transmite că aplicaţiile sunt funcţionale, începem să facem plăţile. Probabil că aceasta se va întâmpla în jurul datei de 8 aprilie 2016. Totul depinde de APIA centrală, si mai puţin de centrele judeţene”, arată şeful Centrului Judeţean Suceava al APIA.

Valoarea totală a sprijinului pe suprafaţă (SAPS) este de 77.42 de euro pe hectar, cei care au intrat în posesia avansului urmând a primi diferenţa, în echivalentul a 24.42 de euro pe hectar.

„În momentul începerii, vor intra în plată toţi fermierii de pe liste, indiferent dacă au primit sau nu avansul”, a evidenţiat directorul executiv sucevean.

Valoarea sprijinului diferă de la caz la caz, în funcţie de mărimea suprafeţei, agricultorii putând fi inclusiv beneficiari ai plăţii redistributive, plăţii pentru înverzire, a celei pentru tinerii fermieri, cât şi ai ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru sectorul vegetal şi zootehnie (ANT). În acest din urmă caz este vorba despre ajutorul financiar de la bugetul de stat acordat pentru culturile în teren arabil; in pentru fibră; cânepă pentru fibră; tutun; hamei; sfeclă de zahăr; bovine de lapte; bovine de carne, cât şi despre sprijinul pentru crescătorii de ovine şi caprine. Astfel, valoarea finală a drepturilor financiare ale fermierilor este mai mare.

„Se preconizează că valoarea pentru ANT pentru sectorul vegetal va fi în jurul valorii de 20 euro pe hectar, dar nu avem nimic oficial în acest sens, cuantumul fiind stabilit prin hotărâre de guvern. La toate aceste valori mai pot fi adăugate plăţile pentru sectorul zootehnic, schemele de plată pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal şi plăţile compensatorii pe suprafaţă acordate utilizatorilor de terenuri agricole, în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală”, a explicat Vasile Iacob Caciur.

Plăţile se fac la cursul de 4,4176 de lei pentru un euro, stabilit de Banca Central Europeană, pe data de 30 septembrie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*