Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Festival de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi, la Drăgușeni

festival draguseni pe stil vechi (24)Festival de colinde, datini și obiceiuri pe stil vechi la Drăgușeni. Pentru mulți dintre noi petrecerea de revelion este deja doar o amintire. Nu însă și pentru credincioșii de stil vechi, ucrainenii și rușii lipoveni din județ, care abia în data de 7 ianuarie intră în febra sărbătorilor de sfârșit de an.

Consiliul Județean, Centrul Cultural Bucovina și Primăria comunei Drăgușeni organizează în data de 13 ianuarie 2016, Festivalul de colinde, datini și obiceiuri de stil vechi. Participă grupuri de urători și colindători din Mălini, Boroaia, Rîșca, Dolheștii Mici, Drăgușeni, Bogdănești, Forăști dar și grupuri de urători din județul Iași. Grupurile de urători vor fi însoțite de primari comunelor.

like-facebookÎn statistici, în județul Suceava sunt aproximativ 3.000 de credincioşi care țin sărbătorile pe stil vechi , cei mai mulți fiind concentrați în zona Râșca, Bogdănești, Drăgușeni, Boroaia, dar și în zonele Lipoveni, Nisipitu și în municipiul Suceava. Și în acest an sunt invitate formații din județul Iași și Neamț.

Primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi, ne-a declarat că în cele trei sate ale comunei – Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi.

Este deja un obicei al Festivalului datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de stil vechi, nu este la prima ediție. Aproape jumătate de comună este pe stil vechi iar obiceiurile și tradițiile sunt păstrare de când mă știu”, ne-a spus edilul comunei gazdă.

Cete de urători au participat la sfârșitul anului trecut și la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ce a avut loc în municipiul Suceava, festival unde au participat peste 40 de formații din județul nostru, Botoșani, Iași, Neamț și Republica Moldova.

Formațiile de urători prezentă la Drăgușeni, o paradă a obiceiurilor specifice sărbătorilor de sfârșit de an din centrul comunei până în parc unde va avea loc,pe scena special amplasată, un spectacol al fiecărui grup participant.

Spre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vecni, se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze localnicilor un an mai bun.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*