Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

FOTO! Peste 10.000 de credincioși la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Suceava

sfintirea catedralei (1)Peste 10.000 de credincioși au fost, duminică, la sfințirea Catedralei Ortodoxe din municipiul Suceava. Patru ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române au participat la sfințirea lăcașului de cult care va fi al doilea ca mărime din țară după Catedrala Mântuirii Neamului din București.

Bucovina a îmbrăcat straie de sărbătoare în această sfântă zi. Slujba de târnosire a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Părinte Visarion, Episcopul de Tulcea.

După sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, iar credincioşii au putut intra şă se închină în sfântul altar. Înaltele fețe bisericești au fost primite cu pâine și sare de către primarul Sucevei,Ion Lungu.

sfintirea catedralei (2) În calitate de invitați au fost prezenți ministrul secretar de stat al Ministerului Culturii, Victor Opaschi, Gigi Becali care a venit însoțit de fostul fotbalist și mâna sa dreapta, Luțu, senatorul Steliana Miron, senatorul Ovidiu Donțu, secretarul CJ, Ioan Ciutac și alți invitați. Nu a lipsit prefectul județului,Constantin Harasim și președintele CJ, Cătălin Nechifor.

Senatorul PNL Gheorghe Flutur, deputatul PNL, Ioan Bălan dar și alți membri liberali au asistat la slujba religioasă din mulțimea de credincioși . Oamenii au îmbrăcat straie de sărbătoare iar între credincioși au fost și cei care țin la costumul popular tradițional și le-au îmbrăcat în această sfântă zi de sărbătoare.Vremea a fost frumaosă așa că mulțimea a asistat cu plăcere, unii preferând să se ascundă de soarele arzător folosind umbrele.sfintirea catedralei (3)

Autoritățile au avut grija ca circulația să fie restrcționată în zona Catedralei pentru ca mulțimea să poată sta în nestingherită chiar și pe trotuare și pe drumul din fața edificiului.Pentru ca slujba să se desfășoare în bune condiții au fost dislocați în zonă dispoitive ale Poliției Municipale din cadrul IPJ, ale Jandarmeriei și Poliției Locale.

Echipaje ale SMURD și ale SAJ au intervenit atunci când unor credincioși li s-a făcut rău. Catedrala „Naşterea Domnului” din intersecţia Mărăşeşti este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colţurile oraşului. Aceasta are nu mai puţin de 82 de metri înălţime (de două ori înălţimea unui bloc turn cu zece etaje) şi 70 metri lungime. Odată cu prima sfinţire, slujbele bisericeşti pot fi oficiate în catedrală, care va deveni funcţională ca lăcaş de cult. Sfinţirea finală va avea loc după ce va fi realizată şi pictura interioară, pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi.
sfintirea catedralei (5)
Înaltele fețe bisericești au sfințit Sfântul Altar, dar și Catedrala în cele patru puncte cardinale

Piatra de temelie a catedralei a fost pusă în urmă cu 25 de ani iar de-a lungul anilor, preotul Petru Argatu a încercat să adune sponsorizări pentru ridicarea acesteia. Catedrala Ortodoxă din Suceava este a doua ca mărime după Catedrala Mântuirii Neamului din Capitală.

Înaltele fețe bisericești, însoțiți de sobrul de preoți au sfințit sfântul altar și catedrala în cele 4 puncte cardinale. A urmat apoi, impresionanta slujba care a fost susținută ținută la fața edificiului la intrarea,fiind amenajată special o copertină. Primăria Suceava a acordat diploma de execlență preotului paroh Petru Argatu, preotului Gavril Argatu și preotului Ștefan Argatu pentru contribuția deosebită la ridicarea Catedralei Ortodoxe.sfintirea catedralei (6)

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a ținut să mulțumească tuturor celor care au contribuit financiar, material și moral la construirea catedralei din Suceava, cea mai mare din țară. Numai Primăria Suceava a contribuit cu 1,8 milioane de euro.

„Plata noastră pentru cele bune este în ceruri, după cum spune Mântuitorul. Jertfa pe care o aducem la biserică este un lucru de taină, deci a fost o jertfă pentru a aduna materialele, munca și chivernisirea, purtarea de grijă care a venit în sarcina părintelui Petrică.Numele celor care au jertfit vor fi înscrise în cartea vieții veșnice” , a spus Pimen.

like-facebookLa rândul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură în care a vorbit despre ce înseamnă a fi creştin și despre iubirea de vrăjmaşi, la care ne îndeamnă evanghelia de astăzi.

„Iubiți pe vrăjmașii voștri, chiar dacă acest lucru este greu de atins pentru noi, oamenii obișnuiți, care abia reușim să iubim pe prietenii noștri, pe acei care ne fac bine. Binecuvântați pe cei care vă blestemă, faceți bine celor care vă urăsc! Pas cu pas, puțin câte puțin, să fim demni spre această înălțime. Nu putem să ne iubim dușmanii, dar putem să încercăm să nu fim noi dușmanii altora. Dacă nu poți să-i iubești pe vrăjmașii tăi, cel puțin să nu-i bârfești, să nu-i jignești și să nu-i blestemi”, a spus înalta față bisericească.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*