Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu, la Suceava. Elevi transferaţi la licee mai bune după încheierea repartizării computerizate

eleviSuspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi au transferaţi după închiderea repartizării computerizate la licee unde media de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obţinuseră la examen. Primele 400 de cazuri au fost descoperite la Suceava, ca urmare a unei sesizări, controlul fiind extins însă în toate judeţele. Prime pe lista Corpului de Control vor fi judeţele Prahova, Bihor, Brăila.

like-facebookSuspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi au transferaţi după închiderea repartizării computerizate la licee unde media de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obţinuseră la examen. Primele 400 de cazuri au fost descoperite la Suceava, ca urmare a unei sesizări, controlul fiind extins însă în toate judeţele. Prime pe lista Corpului de Control vor fi judeţele: Prahova, Bihor, Brăila.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Vasile Şalaru, a declarat pentru gândul că Ministerul Educaţiei a cerut raportare privind modul în care au fost admişi elevii la liceu în toate judeţele.

Vrem să avem o situaţie naţională, colegii noştri din minister au analizat modul în care s-au soluţionat cererile elevilor şi avem suspiciunea că  în unele judeţe modul în care s-au soluţionat cererile nu concordă cu metodologia. În metodologie se specifică clar că trebuie respectat criteriul mediei în toate cazurile, cu excepţia gemeneilor sau a tripleţilor, când dacă unul dintre gemeni a obţinut repartiţia la un liceu A, celălalt frate poate opta tot  pentru liceul A chiar dacă media lui este mai mică decât a liceului admis”, a declarat Vasile Şalaru.

Secretarul de stat a mai spus că, în prezent, Corpul de Control din Ministerul Educaţiei se află în judeţul Suceava, unde sunt  peste 400 de cereri de transfer către alte licee.

„Noi avem suspiciunea că nu s-a respectat metodologia în peste 400 de cereri de trasfer. Este suspiciunea noastră iniţială. Raportul Corpului de Control va fi pe masa ministrului Cîmpeanu săptămâna viitoare.  Este vorba de ce am analizat noi pe baza documentelor pe care ni le-au transmis inspectoratele şcolare judeţene. E posibil ca în judeţul respectiv să existe şi alte documente care să dovedescă că au fost corecte, dar îmi e greu să cred că la peste 400 nu sunt şi cazuri în care legea a fost încălcată flagrant”, a declarat Şalaru.

Secretar de stat: „Avem suspiciunea că nu s-a respectat metodologia în peste 400 de cereri de trasfer”

Pe lângă Suceava, mai există alte trei judeţe în care există suspiciuni de  fraudă privind admiterea la liceu: Prahova, Bihor şi Brăila. În aceste trei judeţe, Corpul de Control va începe verificarea documentelor de luni.

„În mod normal, la finalul primul an de liceu era posibil transferul la alt liceu, după clasa a IX-a. Păi altfel de ce am mai făcut repartiţia computerizată? Eu consider că este incorect pentru elevii care nu au intrat cu medii mari. Un elev cu 9.60 care nu a  intrat şi nu a făcut o astfel de cerere a fost repartizat la un liceu mai slab decât cel pentru care a optat, iar unul cu 8.80 datorită faptului că a făcut o cere şi i-a fost soluţionată de inspectoratul şcolar a intrat. Nu se poate aşa ceva”, a mai spus Vasile Şalaru.

Secretarul de stat a spus că totul a pornit de la o sesizare primită din judeţul Suceava, dar că după această sesizare verificările au fost extinse la nivel naţional.

Sursa: Gandul.info


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*