Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

De luna viitoare, pot ateriza primele avioane pe noua pistă a aeroportului sucevean

aeroport poze (17)Vineri, 17 iulie a.c., pe toată suprafaţa pistei aeroportului s-a finalizat turnarea şi a celui de-al doilea strat de asfalt, în grosime de 24 de centimetri.

”Urmează turnarea stratului de uzură, de 6 centimetri , lucrare ce se va termina la sfârşitul lunii iulie, astfel încât la începutul lunii august vom avea pista de decolare – aterizare a aeroportului funcţională”, a explicat directorul Aeroportului “Stefan cel Mare”, Ioan Măriuţa.

like-facebookIn prima jumătate a lunii august pista aeroportului de la Salcea va fi autorizată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru a putea opera doar pe timp de zi, pentru avioane cu greutate mai mică de 5.700 de kilograme. Zborurile  comerciale trebuie să aştepte până cel mai devreme pe 25 octombrie a.c., când constructorii au promis că vor termina investiţia. Până săptămâna trecută, stadiul fizic al lucrărilor la aeroport era finalizat în total în proporţie de 74,17%, plata lucrărilor efectuate fiind în procent de 67,28%, potrivit Obiectiv de Suceava.

După luni întregi de incertitudini privind termenul de finalizare a lucrărilor la Aeroportul judeţean “Stefan cel Mare” Suceava, vine şi o veste buna. Ioan Măriuţa, directorul RA Aeroportul “Stefan cel Mare”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că în prima jumătate a lunii august a acestui an pista aeroportului de la Salcea va fi autorizată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru a putea opera pe timp de zi. Nu va fi vorba despre reluarea curselor comerciale aeronautice, dar există garanţii că Aeroportul va putea fi folosit pentru zboruri de urgenţă dar şi în alte scopuri, dar numai pe timpul zilei, iar greutatea maximă a aparatului de zbor nu va trebui să depăşească 5700 de kilograme. “Este vorba despre zboruri la vedere, pe timp de zi, fără balizare şi care vor putea fi operabile chiar din prima jumătate a lunii august”, a declarat Ioan Măriuţa. El a arătat că, în continuare, pentru zborurile comerciale – transport de pasageri şi mărfuri – inclusiv cele de pe timp de noapte, este certă ca dată de intrare în funcţiune a Aeroportului “Stefan cel Mare”, data de 25 octombrie 2015. Prin posibilitatea reluării zborurilor de zi cu aparate de mici dimensiuni, care nu au nevoie de balizaj se creează o posibilitate pentru ca şi în acest an  pe Aeroportul “Stefan cel Mare” din Salcea, să se organizeze o nouă ediţie a Show-ului aviatic care ar fi astfel a patra ediţie şi care, fără autorizare de la Autoritatea Aeronautică Română, nu s-ar putea desfăşura în perimetru Aeroportului.

 Asfalt peste asfalt pe pistă, lucrări finalizate de 74%, plătite de guvern – 67% 

Lucrările de amenajare a pistei şi a structurilor adiacente Aeroportului din Salcea, evoluează într-un ritm rezonabil, consideră conducerea unităţii aeronautice din Suceava, Ioan Măriuţa. Această afirmaţie poate fi considerată rezonabilă după ce constructorii pistei de la Salcea, în urmă cu o lună, au anunţat că lucrările nu vor putea fi inaugurate înainte de luna octombrie a acestui an.

Concret, în ziua de vineri, 17 iulie a.c., pe toată suprafaţa pistei aeroportului s-a finalizat turnarea şi a celui de-al doilea strat de asfalt, în grosime de 24 de centimetri. “Urmează turnarea stratului de uzură, de 6 centimetri , lucrare ce se va termina la sfârşitul lunii iulie, astfel încât la începutul lunii august vom avea pista de decolare -aterizare a aeroportului funcţională.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, conform datelor transmise de pe şantierul Aeroportului “Stefan cel Mare”, stadiul fizic al lucrărilor era finalizat în total în proporţie de 74,17%, în condiţiile în care lucrările efectuate erau acoperite financiar în procent de 67,28%. Două obiective de investiţii din cadrul lucrării sunt cele mai aproape de finalizare – uzina electrică, în procent de 99,97% şi noul turn de control, lucrare realizată în procent de 87,68%.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*