Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Judecător suspendat de CSM, acuzat că venea beat la serviciu

judecatorSecţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus la începutul acestei luni, mai exact, în şedinţa din 3 iunie 2015, suspendarea din funcţie a judecătorului Dorin Neagu de la Secţia a II-a civilă a Tribunalului Suceava. Decizia a fost luată până la finalizarea procedurii disciplinare declanşate împotriva magistratului.

like-facebookEste vorba despre o anchetă disciplinară având ca obiect săvârşirea abaterilor prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” – şi de art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – “atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţi ai altor instituţii”.

Detaliile din ancheta disciplinară pornită împotriva judecătorului Dorin Neagu sunt însă incredibile.

Potrivit Hotărârii nr. 11J/03.06.2015, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila comitere de către magistrat a celor două abateri disciplinare. Judecătorul Dorin Neagu este acuzat că a venit în stare de ebrietate la serviciu, aspect reţinut de inspectorii judiciari în baza mai multor mărturii ale colegilor săi. Sunt declaraţii cu adevărat spectaculoase, dar îngrijorătoare în acelaşi timp. Practic, dacă relatările sunt adevărate, judecătorul Dorin Neagu nu merită să mai deţină calitatea de magistrat.

Inspecţia Judiciară a reţinut că din coroborarea declaraţiilor judecătorilor Laura Iuliana Mitric şi Costel Aiftinică, precum şi a declaraţiei grefierului Ilie Popescu, reiese că în timpul desfăşurării şedinţei de judecată a completurilor C1Rp şi C1RP urg, din data de 11 februarie 2015, prezidate de judecătoarea Laura Iuliana Mitric, magistratul Dorin Neagu a avut un comportament necorespunzător.

Astfel, s-a menţionat că judecătorul Neagu a comentat, pe un ton ridicat, măsurile dispuse de preşedintele completului de judecată, în  dosarele aflate pe rol, astfel că la un moment dat, în timpul şedinţei de judecată, judecătoarea Mitric i-a atras atenţia să se abţină şi să încerce să fie atent la şedinţă.

Totodată, judecătorii Laura Mitric şi Costel Aiftinică, precum şi grefierul Ilie Popescu au apreciat, ca raporta la comportamentul judecătorului Dorin Neagu, acesta era cel mai probabil sub influenţa băuturilor alcoolice.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a mai reţinut că, ulterior terminării şedinţei de judecată, magistratul Dorin Neagu a părăsit sediul instanţei, fiind sunat de Gheorghe Codrean, preşedintele Tribunalului Suceava, care i-a cerut să se întoarcă la serviciu, pentru că era necesar să se facă deliberările pentru dosarele rămase în pronunţare.

In Hotărârea nr. 11J/03.06.2015 se mai arată că judecătorii audiaţi la data de 28 aprilie 2015 au relatat că, după revenirea la sediul instanţei, Dorin Neagu a avut un comportament care a creat o stare de temere colegei sale de birou, care l-a anunţat pe preşedintele Tribunalului Suceava, judecătorul Gheorghe Codrean.

„Am văzut că nu se putea ţine pe scaun, nu-şi putea ţine capul ridicat, aşezându-şi capul pe birou, şi mi-a fost teamă şi pentru el şi pentru siguranţa mea, motiv pentru care am anunţat conducerea să cheme ambulanţa şi am plecat din birou. Am văzut că avea o privire ciudată, am crezut că va cădea de pe scaun şi se va putea lovi, scotea sunete ciudate”, a povestit judecătoarea A.C. despre Dorin Neagu.

Ulterior, în jurul orei 13.00, preşedintele Tribunalului Suceava, judecătorul Gheorghe Codrean, constatând că Dorin Neagu era într-o stare necorespunzătoare, respectiv avea „ochii tulburi, răspundea greu la semnale”, a anunţat echipa de inpsectori judiciari cu privire la situaţia judecătorului cercetat, care a fost dus acasă de şoferul instanţei.

Sursa: Obiectiv de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*