Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

66 de polițiști de frontieră și vameși de la Frontiera Siret, condamnaţi definitiv de ICCJ. Vezi pedepsele pentru fiecare în parte!

politist de frontieraNu mai puțin de 62 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, precum şi patru lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată şi constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat au aflat, marţi, decizia finală a Înaltei Curți de Casație și justiție.

Cei mai mulți dintre ei au primit câte cinci ani de închisoare cu executare.

like-facebookMagistrații instanței supreme nu au fost la fel de indulgenți ca judecătorii Curții de Apel Suceava, aceștia mărind pedepsele după ce procurorii DNA au contestat decizia instanței sucevene.

Astfel, ÎCCJ a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava împotriva sentinţei penale nr. 56 din 6 mai 2014 a Curţii de Apel Suceava desfiinţând în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza.

Mai mult de 80% din inculpați au fost condamnați și își vor ispăși pedeapsa în Penitenciarul Botoșani, o parte chiar își făcuseră bagajele pentru a se prezenta singuri în arestul IPJ urmând ca ulterior să fie transferați la Botoșani.

Trebuie amintit că 49 de inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest, iar restul în libertate. Pentru cei arestați, din pedeaspă se va scădea  perioada șederii în arest.

Avocatul Ion Vulpoiu de la Baroul București ne-a declarat că decizia instanței supreme este una nedreaptă.

Hotărârea instanței este nedreaptă. Nu s-a demonstrat nici infracțiunea de luare de mită și nici cea de grup infracțional. Ei lucrau în ture deci nu poate fi vorba de un grup infracțional. În ce privește luarea de mită nici aceasta nu a fost probată, eventual putea fi vorba de primire de foloase necuvenite”, a spus avocatul.

Pedepse definitive:

 

-ROHEŢKI (fostă AGAPI) ELENA ANCA5 ani închisoare – regim de detenţie.

ANDRIŞAN CONSTANTIN DORU -5 ani închisoare ,-regim de detenţie

 ANEA AUREL -5 ani închisoare -regim de detenţie.

BARBĂ DANIEL -5 ani închisoare -regim de detenţie

BĂLICI VASILE ADRIAN -5 ani închisoare detenţie

BULIGA VIRGIL-FLORIN -2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani.

CĂPĂŢÎNĂ DANIELA -2 ani închisoare cu suspendare peentru un termen de încercare de 4 ani.

CHIRILĂ DOREL – VASILE -5 ani închisoare în regim de detenţie.

COROI MARCEL 5 ani închisoare regim de detenție

COSIC MIHAELA ELENA -5 ani închisoare, regim de detenţie.

COSTACHE MANUEL – EUGEN -5 ani închisoare regim de detenţie.

COSTIUC RAMONA 5 ani, în regim de detenţie.

COZMEI ILIE -5 ani închisoare -regim de detenţie.

COZMINIUC ELENA -5 ani închisoare, în regim de detenţie.

FILIPOAIA CRISTIAN – 5 ani închisoare, regim de detenţie.

GÎZĂ IONEL MARINEL 2 ani închisoare cu suspendare  pe durata termenului de încercare de 4 ani.

GRIGORAŞ DANIEL -5 ani închisoare, regim de detenţie.

GROSU ADRIAN IONUŢ – 5 ani închisoare, regim de detenţie.

HAI TRAIAN CONSTANTIN -5 ani închisoare, regim de detenţie.

HOLCA ADRIAN -5 ani închisoare, regim de detenţie.

HRIŢUC VASILE 2 ani închisoare  cu suspendare  pe durata termenului de încercare de 4 ani

ILIESI TOADER 5 ani închisoare, regim de detenţie.

IUGA ADRIAN-.ICCJ  dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani,.

JACOTĂ GEORGE  5 ani închisoare,  regim de detenţie

JITĂRIUC VIRGIL 5 ani închisoare şi ,regim de detenţie.

LAVRIC GHEORGHE CONSTANTIN -5 ani închisoare ,regim de detenţie.

LUCANU RADU -5 ani închisoare , regim de detenţie.

LUCHEAN ROMIS VASILE- 5 ani închisoare ,regim de detenţie.

LUPU FLORIN CONSTANTIN – 5 ani închisoare , regim de detenţie

MACOVEI FLORIN DAN- ICCJ dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

MANDIUC ALINA OLIVIA -dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

MATEI FLORIN CONSTANTIN 5 ani închisoare , dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.

l MUDRAC ADRIAN PETRU 5 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor .ICCJ dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.

NEAGU DĂNUŢ – DUMITRU -5 ani închisoare , dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.

NEAMŢU GHEORGHE- 5 ani închisoare , regim de detenţie.

NEAMŢU MIHAEL-dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

NICHIFORIUC RODICA – 5 ani închisoare , în regim de detenţie.

NICOLOVICI CRISTIAN – TEODOR -5 ani închisoare , regim de detenţie.

PAVLOVICI GHEORGHE ALIN – 5 ani de închisoare , dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.. Respinge cererea formulată de inculpatul Pavlovici Gheorghe-Alin de ridicare a sechestrului asigurator instituit prin procesul-verbal nr.316/P/2010 din data 15.04.2011 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA asupra sumelor de 9.814 RON, 900 euro şi 15 USD, precum și asupra imobilului situat în Siret, str. Aleea Rarău nr. 2A, apt. 10, jud. Suceava, pentru care este deschisă cartea funciară nr. 30104/Siret, reprezentând apartament în suprafaţă de 54,72 mp. 41.

PĂVĂLOAIA FLORIN – dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

PINTILII LUCIAN ŞTEFAN  5 ani ,regim de detenţie.

POMOHACI SILVIU GEORGICĂ -5 ani închisoare ,regim de detenţie.

POSMANGIU – LUCHIAN ALEXANDRU, 5 ani închisoare ,regim de detenţie. În

RĂDĂCINĂ FĂNEL FLORIN -5 ani închisoare ,regim de detenţie.

RADU IULIAN – dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

RURAC BOGDAN CONSTANTIN – 5 ani închisoare -regim de detenţie.

RUŞTE VIOREL -5 ani închisoare ,regim de detenţie.

SASU VASILE – OVIDIU -5 ani închisoare .regim de detenţie.

COLOTELO (fostă SAUCIUC) VALENTINA – IOANA – dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

SECRIER VASILE -5 ani ,regim de detenţie.

SIMOTA – PERCEC VASILE – CRISTINEL -dispune să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor

SLEVOACĂ GEORGE- 5 ani închisoare ,regim de detenţie.

STICLEŢ FLORIN -5 ani închisoare ,regim de detenţie.

STRUGAR SORIN DORU -5 ani închisoare ,regim de detenţie

SUMANARIU SORIN -5 ani închisoare , regim de detenţie.

TIMOCI LOGHIN DANIEL – 5 ani ,regim de detenţie.

TOCILĂ MIHAI DORU -dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

ŢIPRIGAN CRISTINEL -5 ani închisoare .regim de detenţie.

UNGUREANU GEORGE – BOGDAN – dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 2 ani închisoare stabilită prin prezenta decizie pe durata termenului de încercare de 4 ani.

ZAHARIUC ILIE , 5 ani închisoare ,regim de detenţie.

ZEBRENIUC CĂTĂLIN DUMITRU – 5 ani închisoare , regim de detenţie.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, in calitate de politisti de frontiera și avmeți in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret, cei 62 de inculpati au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totala de 3.643.513 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri (in general tigari din Ucraina) peste limita legala admisa.

Lucratorii politiei de frontiera au primit, au acceptat sau au pretins pentru simpla verificare a documentelor de calatorie sau de transport, pentru a tolera nereguli privind aceste documente, pentru a facilita verificarea rapida a documentelor si trecerea, intr-un timp scurt, prin PTF Siret, dar, in special, pentru a trece cu vederea introducerea in tara a unor bunuri accizabile, mai ales tigari, dar si motorina sau bauturi alcoolice, fara respectarea dispozitiilor legale privind regimul vamal.

Banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita incasata in cursul turei (cuprinsa intre 8.000 de lei si 25.000 de lei), in functie de riscul asumat si de „incasarile” realizate.

Sume de bani din mita reveneau si sefilor de grupa, de tura, precum si sefului PTF Siret, Anea Aurel, cei care fie coordonau, fie ingaduiau activitatea infractionala amintita.
Conform intelegerii, infractiunile de coruptie au fost savarsite prin contributii diferite, in functie de repartizarea lunara pe grupe (corespunzatoare turelor de lucru), precum si in functie de repartizarea zilnica pe posturile punctului de control trafic.

Un aspect care intareste existenta unei intelegeri intre inculpati il reprezinta caracterul repetat, identic, reflex al gesturilor infractionale ale inculpatilor. Modul lor de operare devenise un sablon infractional.

In perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpatii Coroliuc Simion, Schipor Nicu – Cezar, Scladan Sorin Constantin si Ungureanu Lazar, in calitate de lucratori vamali (sefi de tura) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – sef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizand 23.913 lei, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si urmarirea respectarii legii de catre intregul personal din punctul de trecere a frontierei.

In vederea confiscarii sumelor de bani care au facut obiectul infractiunilor de coruptie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile identificate ca apartinand inculpatilor, precum si pe sumele de bani identificate la perchezitii, in valoare de 344.034 lei, 129.600 euro, 6.805 USD si 335 lire sterline.

La data de 4 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pe o perioada de 24 de ore a unui numar de 59 de inculpati, iar in aceeasi zi, Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile DNA si a dispus arestarea preventiva a celor 59 de inculpati pe un termen de 29 de zile. Pentru o parte dintre acestia, instanta a dispus prelungirea arestarii preventive.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi încarceraţi în Penitenciarul Botoşani | BotosaniNews.ro
  2. 66 de polițiști de frontieră și vameși de la Frontiera Siret, condamnaţi definitiv de ICCJ. Vezi pedepsele pentru fiecare în parte! | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*