Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Ortacii de la Crucea rămân peste noapte în curtea sediului. Mâine este aşteptat ministrul pentru Dialog Social

mineri1Aproximativ 300 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea din judeţul Suceava s-au aflat, marți, în cea de a doua zi de protest. Ei  au refuzat  să coboare în subteran, protestând din nou la sediul administrativ al unităţii faţă de faptul că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică respective,mai puțin cu 500 de lei. Minerii din cele două schimburi au purtat astăzi, discuții cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului așa cum au cerut ieri însă discuțiile s-au soldat cu eșec. Ortacii nu mai au încredere în promisiunile directorului CNU, Ioan Moraru și a directorului Sucursalei Miniere Crucea, Sorin Proboteanu. Minerilor li s-a adus mâncare și apă și stau în continuare în curtea sucursalei. Mâine,  este așteptat la Crucea ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop.
revendicari mineriPrimarul comunei, Rusu Dorin susține că  minerii au rămas și rămân și în această noapte în curtea sucursalei.
„Nu au mers acasă noaptea trecută și nici noaptea aceasta. Ei au acolo in incinta un grup social cu două etaje și dorm acolo, pe grătare,pe jos…Nu este bine dar cer la fața locului să vină un reprezentant de la ministerul de resort. Nu mai au încredere în discuțiile purtate cu directorul CNU, Ioan Moraru deși, acesta din urmă le-a spus că cererile lor vor fi soluționate”, a spus primarul comunei.
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, a ajuns marți dimineață la sediul  de la Exploatarea de Uraniu Crucea şi a amintit  că au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, şi nu înţelege care este motivul acestui protest. Mai mult, li s-a promis și mărirea salarială pe clase de salarizare, însă aceștia cer majorare și pentru cei din regie.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru – Crucea şi Botuşana. 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*