Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO Vezi ce soluţie au găsit autorităţile pentru a salva casele ameninţate de bolovanul de piatră!

stanca hartop (6)Localnicii din comuna suceveană pot răsufla ușurați. Bolovanul din piatră care amenința să o ia la vale peste case a fost fărâmițat bucată cu bucată cu ajutorului unui picamer. Angajații ISU au fost nevoiți, marţi, să distrugă  bolovanil, nu prin dinamitare, ci folosind un aparat de sfărâmat piatră.
like-facebookBolovanul a fost asigurat de niște proptele din lemn pentru că partea de jos era dintr-o gresie moale. Pompierii  de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava au avut nevoie de câteva ore bune pentru a fărâmița bucată cu bucată  bolovanul,  iar posibilitatea de a folosi explozia era un pericol pentru populația din zonă, prea riscantă mai ales pentru cei care au casa în imediata apropiere.
„Sperăm să terminăm și oamenii să poată dormi liniștiți la casele lor, să fie în siguranță, iar pericolul să fie îndepărtat”, a spus primarul Marius Grădinaru.
 De cealaltă parte, sătenii care au casele sub deal spun că în locuință e munca lor de o viață, iar pentru a ridica alta nu mai au nicio posibilitate.
„Asta e  căsuța mea, aici am muncit. Unde să mă duc acum?”, spune un localnic.  O altă săteancă susține că de când a observat că bolovanul s-a urnit din loc nu a mai avut liniște.
„De vreo două zile am obserat că s-a mișcat de la locul lui.  Am două nopți de când nu dorm. Nu am mai avut astâmpăr, tot până în casă și înapot afară, de teamă ca nu cumva să o ia la vale și să ajungă peste casă. Am dormit la neamuri, dar cât să înnoptez la alții? Dacă doamne ferește venea bolovalul ăla de câteva tone peste noi, cum să nu ne fie frică?”, spune femeia.
Specialiștii spun că de vină pentru mișcarea bolovanului este compoziția geologică a solului,  dar și oamenii. Comuna Hârtop este așezată pe un strat de rocă calcaroasă,  iar lutul  este folosit de săteni,  dar și de cei din zonă la construcții. Vetrele de lut au fost, însă, exploatate la maxim astfel încât bolovanii au fost lăsați descoperiți.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*